Accu SONY VGP-BPS21A

Aan de linkerkant de vier DIMM-sleuven. Een nieuw paar RAM-modules plaats je in beide gele sleuven of in beide oranje sleuven. Het is wel belangrijk dat je de modules in de goede sleuven plaatst. Op moederborden met meerdere sleuven worden deze met een kleur gecodeerd. Helaas is hier nog geen standaardisatie, bij sommige moederborden betekent dezelfde kleur dat je daar de nieuwe RAM-modules moet plaatsen, bij andere moederborden betekenen gelijke kleuren juist dat je hier geen gekoppelde modules moet plaatsen. Lees bij twijfel de handleiding van het moederbord even door. Sommige computerfabrikanten eisen de installatie van paren, een Mac kan bijvoorbeeld het geheugen weigeren als het niet in paren is geïnstalleerd. Sommige computers hebben ook RAM-geheugen in configuraties van drie modules nodig.
We gaan nu de harde schijf partitioneren. Als je het tweede besturingssysteem wilt installeren op een aparte harde schijf, mag je deze stap overslaan. Om onze harde schijf te partitioneren, maken we gebruik van EaseUS Partition Master Free. Windows kan het zelf ook met Schijfbeheer, maar EaseUS is veruit superieur. Je downloadt het programma door naar www.easeus.com te gaan en bovenaan te kiezen voor Partition Manager. Klik vervolgens achter Partition Master Free op Download en daarna bij de Free-versie nogmaals op Download. Voer het gedownloade exe-bestand uit. Voer de installatie uit, en zorg dat je in de wizard de optie om EaseUS Todo Backup Free te installeren uitvinkt. Klik op Finish om Partition Master te openen en kies Launch Application, waarna het hoofdscherm opent.
Let op dat je tijdens de installatie van de Partition Master het vinkje weghaalt om de gratis tool Todo Backup Free mee te installeren, gezien je die niet nodig hebt. Selecteer de partitie die je wilt verkleinen, dat zal waarschijnlijk de partitie zijn waarop nu Windows is geïnstalleerd, dat is vaak schijf C: (dezelfde schijf die je zag in je verkenner met de Windows-vlag). Als jouw computer een schijf D: heeft met veel vrije ruimte, gebruik dan die partitie. Klik erop met de rechtermuisknop en selecteer de optie Resize/Move Partition. Je kunt de balk bovenaan slepen en ziet de schijfruimte variëren. Let op dat je voor je huidige Windows-installatie nog genoeg vrije ruimte overhoudt, ten minste 20 GB is aanbevolen. Zodra je tevreden bent, klik je op OK. Het venster sluit zich. Je kunt nog een keer de toe te passen wijzigingen controleren in het scherm. Is echt alles in orde, klik dan linksboven op Apply. De computer moet waarschijnlijk opnieuw worden opgestart, dus doe dat. Na het opnieuw opstarten verschijnt een scherm van EaseUS waarin de partitie verkleind wordt en de vrije ruimte aangemaakt. De computer herstart daarna nogmaals en je bent weer terug in Windows, klaar voor de volgende stap.
Je kunt de schijf kleiner maken door het groene gedeelte naar links te slepen totdat je het genoeg vindt. We gaan onze usb-stick voorbereiden en er de Windows-installatiebestanden op plaatsen. Hiervoor maken we gebruik van het eenvoudige programma genaamd Rufus. Je kunt dit programma downloaden. Klik vervolgens in het midden van de pagina op Rufus 2.5 Portable. Download het bestand en voer het uit. Klik op Nee bij de updatecontrole, gezien dat nu even niet nodig is. Steek je usb-stick in de computer, waarna deze automatisch in Rufus verschijnt. Klik op Creëer een opstartbare disk met en kies erachter de optie ISO image. Klik op het pictogram dat ernaast staat. Blader vervolgens naar het iso-bestand van Windows 7, Windows 8.1 of Ubuntu 14.04 LTS dat je in stap 2 hebt klaargezet. Laat de overige opties zoals ze zijn, zo zal het bestandssysteem automatisch aangepast worden aan Windows of Ubuntu en zal de usb-stick bovendien geschikt zijn voor zowel UEFI- als BIOS-systemen. Klik op Start om de opstartbare usb-stick te maken.
Nu de usb-stick gemaakt is, kun je de computer opnieuw opstarten, waarbij je naar het boot-menu van je pc gaat. Vaak kun je dat doen door snel op de knop F12, F11 of DEL te drukken. Je ziet een lijst van apparaten waar vanaf je kunt starten. Als je een UEFI-systeem hebt, kan het zijn dat je usb-stick twee keer voorkomt: een keer normaal en een keer met de tekst 'UEFI' ervoor. Zorg dat je dan de stick opstart via de UEFI-optie, zodat de installatie ook daadwerkelijk met UEFI plaats zal vinden. Om Windows te installeren lees je gewoon verder, ga je aan de slag met Ubuntu dan kun je doorgaan met stap 12.Smartphones en tablets hebben ook RAM-geheugen, maar uiteraard is er in deze apparaten geen ruimte voor DIMM- of SO-DIMM-modules. RAM in mobiele apparaten is vaak ook van het type DDR3 of DDR4, maar heeft de toevoeging LP (Low Power). Low Power betekent dat ze minder energie verbruiken, maar daardoor is LPDDR-geheugen wel minder snel dan zijn DIMM-broertjes en -zusjes. Dit is niet erg aangezien mobiele besturingssystemen ook minder van het werkgeheugen verlangen dan besturingssystemen van computers. LPDDR kan verschillende vormen aannemen, maar in de meeste gevallen betreft het een chip die op het moederbord van de smartphone of tablet is vastgezet. Dit betekent dat LPDDR-geheugen ook niet is uit te wisselen. Sommige netbooks maken overigens ook gebruik van LPDDR, de MacBook Air is hier een bekend voorbeeld van.
De MacBook Air maakt ook gebruik van LPDDR-geheugen. Ruimtebesparend, maar niet uit te wisselen. Voordat je het werkgeheugen van je computer of laptop gaat wisselen, is het van belang dat je je statisch ontlaadt. Dit kan door middel van een antistatische armband waarvan je de ene kant om je pols bindt en de andere kant aan een geaard element zoals een computerkast vastmaakt. Ben je niet geaard, dan kan een statische schok ervoor zorgen dat je de componenten in je computer ruïneert. Hoe je het werkgeheugen wisselt, is per computer verschillend, maar bij de meeste desktopcomputers druk je met twee handen op beide plastic klemmetjes die het geheugen vasthouden. Het geheugen komt een beetje omhoog en je kunt het er zo uitnemen. Bij laptops is het principe vaak hetzelfde maar doordat de ruimte beperkt is en de onderdelen veel kleiner zijn, kan het verwisselen van geheugen een delicaat klusje zijn. Lees in ieder geval voor je begint even de handleiding van je computer door voordat je de kast openschroeft.
Ondanks dat je het werkgeheugen van je smartphone eigenlijk niet kunt uitbreiden, is het via een hack wel mogelijk om dit met een Android-toestel te doen. Je moet hiervoor het apparaat wel 'rooten' waardoor je toegang krijgt tot allerlei systeemfuncties. Hoe je een toestel moet rooten, wordt op deze site uitgelegd. Maar pas hiermee op: als je niet weet wat je doet, kan het ook flink misgaan. Met deze app kun je een SD-kaart als extra RAM-geheugen inzetten. Heb je een geroot toestel, dan kun je vervolgens met de app Roehsoft RAM-Expander (SWAP) uit de Play-store een MicroSD-kaartje gebruiken als extra RAM-module. Hoe dit in zijn werkt gaat, lees je in de app. Je hebt er wel een MicroSD-kaartje van minstens vier gigabyte voor nodig, de app maakt namelijk een bestand van vier gigabyte aan om als werkgeheugen te kunnen gebruiken. Let er bij aanschaf wel op dat je een goede MicroSD-kaart koopt. De kwaliteit van SD-kaarten wordt met klassen aangegeven. Class4 wordt minstens aangeraden, Class 10 is de beste keuze. Het extra werkgeheugen zal overigens nooit zo snel kunnen werken als het interne LPDDR-geheugen van je smartphone. Voordat je de app aanschaft, is het handig om eerst met de app MemoryInfo & Swapfile Check te verifiëren of jouw Android-toestel geschikt is voor deze RAM-uitbreiding.
RAM-modules zijn er in alle soorten en maten en vaak kun je de één niet met de ander vergelijken omdat niet elke pc dezelfde modules accepteert. Deze drie opties zijn de beste in hun prijsklasse.Deze module van vier gigabyte herkent automatisch het host-platform en klokt over naar de hoogst haalbare frequentie. De Fury heeft een CL-waarde van 10 en is geschikt voor gebruikers die nét iets meer willen dan alleen e-mail checken. Door het koelplaatje wordt de module nooit te heet. Met deze kit van Corsair bouw je 16 gigabyte in je laptop (mits die dit ondersteunt). De twee modules van elk acht gigabyte hebben een CL-waarde van 10 en een kloksnelheid van 1600 MHz. Ze zijn perfect geschikt voor laptops met Intel Core i5- en i7-processoren.

评论

热门博文